• Головна
  • Наскільки корисна хурма і в яких випадках вона може нашкодити
12:01, 14 лютого

Наскільки корисна хурма і в яких випадках вона може нашкодити

Наскільки корисна хурма і в яких випадках вона може нашкодити
  • Хурма багата вітамінами A та C, калієм, кальцієм, фосфором і клітковиною, що робить її корисною для імунної системи, здоров'я очей та шкіри.
  • Таніни в хурмі, зокрема шибуол, можуть викликати утворення безоарів у шлунку, особливо при споживанні незрілих плодів або великих кількостей, що може бути небезпечно для людей з певними захворюваннями.
  • Для здорових людей хурма є корисною, але її слід споживати в помірних кількостях, віддаючи перевагу спілим плодам.
  • Надмірне вживання хурми може викликати проблеми зі шлунком, тому важливо дотримуватися обережності та вибирати дозрілі плоди.

Хурма займає важливе місце в здоровому харчуванні й часто входить до дієт для схуднення. Вона популярна як серед тих, хто прагне знизити вагу, так і серед тих, хто просто дбає про своє здоров’я. І це не дивно, адже хурма славиться своїми багатьма корисними властивостями.

Хурма – джерело вітамінів і корисних речовин

Перш за все, хурма багата унікальним сполуками – бета-криптоксантином, який є попередником вітаміну А. Завдяки цьому, вживання хурми позитивно впливає на здоров’я очей, шкіри та слизових оболонок. Цей вітамін також сприяє зміцненню імунної системи та має антиоксидантні властивості, пише 24 Канал з посиланням на FDC.

В хурмі міститься і вітамін С, одна ягода може забезпечити до 20% від добової норми. Це робить хурму важливою для роботи імунітету, покращення засвоєння заліза та підтримки синтезу колагену.

Крім того, хурма є цінним джерелом калію, кальцію, фосфору та клітковини. Вміст клітковини в одній ягоді становить близько 20% від добової норми, що сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину і підтримує здоров’я судин.

Можливі проблеми зі шлунком

Попри корисний склад, хурма містить речовини, які в певних умовах можуть бути шкідливими. Серед них – таніни, які присутні в багатьох продуктах, таких як чай, каштани та виноград. У хурмі міститься особливий танін – шибуол, зосереджений переважно в шкірці та м'якоті незрілих плодів. Він надає ягоді терпкий смак.

Головна небезпека полягає в тому, що шибуол може взаємодіяти зі шлунковим соком, утворюючи комок, який захоплює неперетравлені частини їжі. Такий скупчення називається безоаром.

Причин утворення безоарів є чимало. Їх можуть провокувати і деякі ліки, і неперетравлювані частини фруктів та овочів, такі як шкірка та насіння. Але через шибуол хурма стає винуватцем безоарів частіше, ніж інші ягоди.

Попри це, з’ївши одну хурму, ви навряд чи зіткнетеся з цією проблемою. Безоари виникають вкрай рідко і найчастіше у специфічних випадках, наприклад, за наявності захворювань ЖКТ, цукрового діабету або при тривалому вживанні великих кількостей хурми, особливо незрілої.

Отже, для відносно здорової людини хурма – корисна, але, як і з будь-якими іншими продуктами, слід дотримуватися помірності. Не варто їсти велику кількість ягід одразу, краще вибирати спілі, нетерпкі плоди.

Якщо хурма сильно в’яже, краще почекати кілька днів, поки вона дозріє. У спілому вигляді вона стане відмінним низькокалорійним десертом і принесе організму більше користі.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело: zdorovya.24tv.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Здорове харчування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...