• Головна
  • Що таке безалкогольне пиво і як його виготовляють?
Новини компаній
16:35, 25 серпня

Що таке безалкогольне пиво і як його виготовляють?

Новини компаній
Що таке безалкогольне пиво і як його виготовляють?, фото-1

Попит на безалкогольне пиво зростає з кожним днем. Все більше пивоварень запускають серії безалкогольного пива. Багато українських великих пивоварень, як і крафтові броварні, мають у своєму асортименті хоча б один вид безалкогольного пива. Розповідаємо, чи відрізняється безалкогольне пиво на смак від звичайного, як його виготовляють, які його особливості та чи справді безалкогольне пиво не містить алкоголю.

Технології виробництва безалкогольного пива

Технології виробництва безалкогольного пива досить складні, і зварити справді якісний продукт непросто. Це впливає як на асортимент безалкогольного пива, так і на його смак. Існує кілька способів виготовлення безалкогольного пива: деалкоголізація (видалення алкоголю з готового пива), контрольоване бродіння та імітація бродіння.

Як і виготовлення звичайного пива, виготовлення безалкогольного пива починається з ячмінного солоду, який змішують з гарячою водою, щоб створити сусло, на основі якого буде відбуватися подальше бродіння.

Якщо для виготовлення безалкогольного пива використовується деалкоголізація, то швидше за все буде застосовано один з методів видалення спирту: дистиляція, зворотний осмос або випарювання алкоголю парою чи газом. Такий спосіб досить ефективний, оскільки під час нагрівання пива можна видалити з нього алкоголь, оскільки температура кипіння алкоголю нижча, ніж у води. Однак це може впливати на смак пива, і якщо не дотримуватись правильної технології, пиво може залишитися без смаку.

Ще одним з досить поширених способів виробництва безалкогольного пива є контрольоване бродіння. Для виготовлення пива цим способом проходять усі ті ж самі кроки, що й для виробництва звичайного пива, проте процес бродіння завершують ще до того етапу, коли починає виділятися алкоголь. Для контрольованого бродіння потрібна стабільна температура, яка не допускає утворення спирту. Таким самим способом роблять слабоалкогольне пиво, зупиняючи процес бродіння на тому етапі, коли лише невелика кількість алкоголю виділилася внаслідок реакції дріжджів із цукром.

Імітація бродіння є одним з найменш поширених способів виготовлення безалкогольного пива. Під час цього способу процес бродіння пропускається взагалі, а щоб досягти смаку, пивовари додають потрібні інгредієнти та ферменти, які імітують процес бродіння.

Якщо узагальнити, то безалкогольне пиво виробляється так само, як і звичайне алкогольне пиво. Для виробництва безалкогольного пива потрібні ті самі інгредієнти та ті самі процеси, проте на певному етапі пивовари роблять додаткові дії, щоб у пиві не було алкоголю. Проте досягти ефекту, коли в безалкогольному пиві на 100% немає алкоголю, фактично неможливо. Тому безалкогольним пивом вважається все те пиво, яке містить менше пів відсотка алкоголю на літр.

Як вибрати безалкогольне пиво?

На полицях супермаркетів та в онлайн-крамницях ви можете знайти безалкогольне пиво відомих та великих броварів. Проте, якщо ви відмовилися від вживання алкоголю, варто спробувати крафтове безалкогольне пиво від українських та закордонних виробників.

Також можна знайти безалкогольне темне пиво, безалкогольний стаут, безалкогольний вайсбір та багато інших стилів. Серед українських крафтових пивоварень варто спробувати безалкогольне пиво від Varvar Brewery, безалкогольне пиво від дніпровської пивоварні "Мова", а також смачне безалкогольне пиво від Волинського бровара. Це далеко не повний перелік безалкогольного пива від українських броварів. Багато бельгійського пива доступно у безалкогольних варіантах, так само як і американського, німецького, а також, як це не дивно звучить, норвезького.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...