• Головна
  • Як м'ясо на грилі може підвищувати ризик раку та чим ще шкідливі страви з вогню
09:32, 21 серпня

Як м'ясо на грилі може підвищувати ризик раку та чим ще шкідливі страви з вогню

Як м'ясо на грилі може підвищувати ризик раку та чим ще шкідливі страви з вогню
  • Приготування їжі на грилі може призвести до утворення шкідливих хімічних речовин, які пов'язують з ризиком раку.
  • Гетероциклічні аміни і поліциклічні ароматичні вуглеводні, що утворюються при готуванні на грилі, можуть пошкодити ДНК та збільшити ризик онкозахворювань.
  • Експерти рекомендують обмежувати споживання м'яса, смаженого на грилі, та враховувати фактори, які можуть підвищити чутливість організму до шкідливих хімічних сполук.

Приготування їжі на грилі асоціюється у багатьох людей із літом та сезоном барбекю. Та цей тип приготування може бути не найкращим варіантом для вашого здоров'я.

Дослідження підтвердили, що під час приготування м'яса при високій температурі чи на відкритому вогні, можуть утворюватись шкідливі хімічні речовини.

Серед них – гетероциклічні аміни (ГЦА) і поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), саме ці речовини пов'язують з ризиком серйозних захворювань.

Важливо. ГЦА і ПАВ є потенційними канцерогенами (можуть підвищити ризик розвитку раку.

Водночас експерти наголошують, що хоч зв'язок і доведений, це не обов'язково означає, що приготування їжі на вогні час від часу шкодить вашому здоров'ю.

Наскільки шкіливо смажити м'ясо на грилі

Ці шкідливі хімічні речовини, які пов'язують з приготуванням на грилі, утворюються коли ми готуємо м'ясо, зокрема яловичину, свинину, рибу чи курятину при дуже високих температурах або на відкритому вогні.

"Утворення ГЦА збільшується при вищих температурах і тривалому часі приготування", – ідеться у статті.

Як утворюються шкідливі речини під час приготування на грилі

Вплив на здоров'я

Експерти пояснили, що коли людина споживає ці хімічні речовини, її організм може метаболізувати їх в сполуки, які можуть пошкодити ДНК, а це своєю чергою становить ризики розвитку онкозахворювань.

Найвищі рівні ГЦА і ПАВ містяться в м'ясі, смаженому на грилі, але інші продукти, як от овочі, хліб і навіть смажений зефір, також можуть утворювати ПАВ, адже вони теж обвуглюються та піддаються впливу диму.

При цьому вирішальними можуть стати і інші фактори, як от генетика: деякі люди можуть мати генетичні фактори щодо того, як їх організм переробляє та детоксикує ГЦА та ПАВ.

Чутливішими до впливу хімікатів також є люди з ослабленою імунною системою, та люди з хронічними захворюваннями; літні люди та ті, хто має загалом хаотичне, незбалансоване харчування.

Крім того, "погіршувати" репутацію методу приготування на грилі може той факт, що зазвичай люди обирають для барбекю – м'ясо.

Довідково. Міжнародне агентство з дослідження раку ще у 2015 році офіційно визнало оброблене м'ясо, як хот-доги та сосиски, "канцерогенним для людини". Організація також визнала червоне м’ясо «ймовірно канцерогенним для людини». Це не було пов’язано зі способом приготування.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело: health.24tv.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Онкозахворювання #Харчування #Здорове харчування #Профілактика захворювань
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...