15:20, 6 липня
На які небезпечні симптоми може вказувати спливання випорожнень
- Спливання випорожнень може вказувати на високий вміст жиру або газу в калі, що може бути нормою або сигналізувати про проблеми з організмом.
- Причини, чому випорожнення можуть спливати, можуть бути пов'язані з густинами компонентів калу, які змінюють його плавучість.
- Надлишок жиру в калі може свідчити про проблеми з підшлунковою залозою, печінкою, жовчним міхуром або кишківником.
- Гази, утворюючись внаслідок ферментації клітковини з їжі, також можуть призводити до спливання випорожнень та викликати дискомфортні симптоми.
Високий вміст жиру або газу в калі надає йому плавучості, бо ці речовини мають меншу щільність, ніж вода. Епізодичне спливання випорожнень без будь-яких додаткових симптомів не є приводом для тривоги. Однак, якщо це відбувається постійно та ви відчуваєте дискомфорт з боку органів ШКТ, краще звернутися до лікаря.
Чому випорожнення не змиваються
Звичайно, іноді проблема зовсім не в них, а в надто слабкому натиску води зі зливного бачка – вдіяти з цим нічого не можна, особливо якщо ви в гостях. Залишається тільки сподіватися та натискати на кнопку змиву повторно. Однак, якщо з унітазом все гаразд, значить, справа у какавельках.
Вони в нормі складаються з кількох компонентів. Основу калу становить вода: на неї припадає близько 75% маси випорожнень. Залишок – це бактерії, клітини кишкового епітелію, а також клітковина, білки, жири та деякі інші речовини. Від їхнього співвідношення і залежатиме плавучість випорожнень.
Зазвичай більшість компонентів калу має щільність, яка вища за густину води, тому він тоне. Однак якщо в них занадто багато жиру або газів, це знижує густину какавельок і вони спливають.
Жир
Після жирної їжі жир епізодично з'являється й у калі – це не привід для тривоги. Але якщо надлишок жиру в калі є постійно, це може бути ознакою:
- проблем із підшлунковою залозою: саме вона виробляє ліпазу – фермент, необхідний для розщеплення жирів у кишківнику;
- проблем із печінкою або жовчним міхуром: вони виробляють та зберігають жовч, яка відіграє ключову роль в емульгуванні жирів;
- проблем з кишківником: целіакія, хвороба Крона, кишкові інфекції або інші хвороби, що вражають слизову оболонку кишківника, можуть перешкоджати нормальному всмоктуванню жирів, через що вони виводяться з фекаліями.
Деякі операції (наприклад, баріатричні) та препарати також можуть порушувати процеси всмоктування жирів у кишківнику.
Гази
Коли людина їсть багато фруктів, овочів, цільнозернових та бобових, клітковина з них потрапляє в товсту кишку і піддається процесу ферментації нормальною мікрофлорою кишківника. Гази, що при цьому утворюються, можуть "застрягти" в какавельках і надати їм плавучість.
Це не означає, що варто відмовлятися від фруктів, овочів та інших продуктів, що містять клітковину, – вони є частиною збалансованого харчування. Щобільше, клітковина безпосередньо впливає на об'єм калу, сприяє регулярному випорожненню кишківника та знижує ризик виникнення закрепів.
Надлишкові гази можуть спостерігатися спочатку після переходу на раціон з високим вмістом клітковини, але через деякий час все прийде в норму.
Іноді надлишковий газ утворюється у кишківнику через діяльність не корисних, а шкідливих мікроорганізмів. Тоді, крім плавання випорожнень, людина може помітити:
- біль в животі;
- діарею;
- здуття;
- нудоту та інші неприємні симптоми з боку органів шлунково-кишкового тракту.
З такими скаргами краще не відкладати похід до лікаря.
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.
Джерело: health.24tv.ua
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
11:27, 25 листопада
14:35, Вчора
131
11:21, 13 листопада
2
20:15, 20 листопада
live comments feed...