
09:54, 20 грудня 2023 р.
Як зберегти їжу безпечною при відключенні світла: поради МОЗ

В умовах війни та загрози нових блекаутів взимку важливо знати, як зберігати продукти придатними до споживання, аби уникнути можливих отруєнь та проблем з травленням.
Відповідні поради дали у Міністерстві охорони здоров'я. Тож, як якими мають бути температурні показники зберігання їжі і як їх забезпечити, якщо електропостачання не буде – розповідає 24 Канал.
Норми зберігання
Факт. У МОЗ наголосили, що у холодильнику температура має бути не вище 4 градусів тепла, у морозильній камері – не вище 4 градусів.
Порада. Аби підтримувати ці показники у відомстві порадили заморозити контейнери з водою. За можливості варто придбати сухий або блоковий лід.

Якщо вже електроенергію відключили, дверцята холодильника та морозильної камери треба тримати закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці,
– порадили у МОЗ.
Тож, якщо електроенергії немає більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.

Не пробуйте їжу на безпечність
У МОЗ попередили, що не потрібно пробувати їжу на смак, аби перевірити її "свіжість" і безпечність.
"Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою", – наголошують у МОЗ.
Не завадить перевіряти температуру продуктів, які зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.

Зауважте! Можна безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру не вище 4 градусів.
Поради щодо вибору продуктів
Фахівці радять спробувати заздалегідь зробити запас продуктів, які не потребують особливих умов зберігання. Це може бути хліб, печиво, бублики, консерви.
При цьому слід надавати перевагу продуктам з мінімальною кількістю солі та цукрів. І готувати страви у невеликій кількості, аби не зберігати їх тривалий час. Тобто: приготували – з'їли.
При виборі продуктів в магазині теж слід надавати перевагу тим, які не псуються швидко без холодильника.
Крім того, продукти можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.
Джерело: health.24tv.ua
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
14:03
Вчора
ТОП новини
Оголошення
13:56, 23 квітня
10:41, 22 квітня
12:18, 19 квітня
19
live comments feed...