
14:33, 4 листопада 2021 р.
Чи подорожчає на Рівненщині хліб?

В Україні подорожчає хліб, однак його якість зіпсується. У 2022 році українцям доведеться задовольнятися низькопробними, але дорогими виробами з борошна, які вже не будуть такими смачними та ароматними, як раніше, розповіли представники Всеукраїнської асоціації пекарів. Про це повідомляє unian, пише agronews.ua.
Подорожчання хліба, вважають експерти, обумовлено тим, що через зростання цін на світовому ринку фермери України кинулися продавати зерно за межами країни. У підсумку на батьківщині аграріїв залишається занадто мало пшениці, через що виробникам паляниць та батонів практично немає з чим працювати.
Виробникам хліба доведеться докуповувати зерно у фермерів з інших країн, що позначиться на ціні кінцевої продукції. Крім цього, борошномели будуть змушені використовувати фуражне зерно другого і третього сортів.
Через все це хліб може подорожчати на 20-30%, попри те, що його якість помітно погіршиться. За словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів Юрія Дудченка, хліб не тільки виросте в ціні, але і втратить свій смак.
«У країні має гарантовано залишитися 3,5 млн тонн пшениці другого і третього класів. Борошно буде із заниженою хлібопекарською якістю, тобто хліб може виходити не такий пишний, не такий ароматний, та й не такий він буде смачний. Це все призведе до того, що кінцевий продукт подорожчає», - заявив Дудченко.
Що про здорожчання хліба думають рівненські хлібопекарі?
Олеся Ткачук, комерційний директор ТОВ "Хлібодар" ТМ "Рум'янець" розповіла нашим журналістам наступне:
"Цієї осені наша торгова марка піднімала ціни на хлібо-булочні вироби, як, зрештою, і вся хлібопекарська галузь України.
Ріст цін на найнеобхідніший продукт зумовлений тим, що суттєво зросли в ціні енергоносії - газ та електрика. Здорожчало й борошно, цукор тощо.
За осінній період ми підняли ціни, залежно від сорту хліба, на 5-10 відсотків.
Найпопулярніший, "бюджетний" хліб "Дарниця" зараз коштує в межах 15-16 гривень, залежно від регіону, куди доставляється наша продукція.
До нового року більше цін ми не підніматимемо. А далі - дивитимемося на ринкову ситуацію: якщо зросте витратна частина - то й доведеться знову піднімати ціну".
Олександр Коробка, голова правління ПАТ "ПОЛІССЯХЛІБ" розповів, що якісного борошна в Україні дійсно мало:
"За моїми попередніми підрахунками, хліб нашого виробництва здорожчає на 5-7 відсотків.
Піднімати ціну змушує насамперед здорожчанрня газу на 15 відсотків.
Борошно теж суттєво виросло в ціні - на 10 відсотків.
Крім того, попри непоганий урожай зернових, багато якісного зерна відправили на експорт. Тож його нині не вистачає, відтак і борошно ще не раз підніметься у ціні".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Оголошення
15:49, 5 травня 2023 р.
13:59, 5 квітня
11:09, Сьогодні
13:59, 5 квітня
13:59, 5 квітня
live comments feed...