11:02, 22 липня 2019 р.
Надійне джерело
На Рівненщині 14 людей поласували шаурмою: тепер в лікарні
У місті Дубно 20 та 22.07.2019, за медичною допомогою з ознаками гострої кишкової інфекції (ГКІ) звернулося 14 осіб, серед яких 3 дітей, повідомляють у Рівненському обласному лабораторному центрі.
10 перебувають у лікарні, а 4 лікуються амбулаторно. Своє захворювання вони пов'язують з вживанням шаурми придбаної у підприємця, який розгорнув торгове місце під час рок-фестивалю «Тарас Бульба» в місті Дубно.
Рівненський обласний лабораторний центр нагадує, що цевже третє масове харчове отруєння в області.
Зараження здійснюється через вживання харчових продуктів, води, що містять збудник або його токсини, забруднені предмети побуту, руки або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій передаються через продукти тваринного походження (м'ясо, яйця, молоко) та готові страви, кондитерські вироби, немиті фрукти, ягоди, овочі. Захворювання супроводжується лихоманкою, блюванням, проносом, болями в животі, підвищенням температури.
Профілактика - кращий спосіб захисту і тут, найголовніше, виконувати прості та доступні кожному правила:
1. Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
2. Не вживати продукти та напої із простроченим терміном зберігання. Зберігати харчові продукти в холодильнику та у спосіб, зазначений на упакуванні.
3. Не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
4. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
5. Термін зберігання страви без холоду не повинен перевищувати двох годин.
6. Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (м’ясні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
7. Окремо готувати та зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
8. Для обробки сирих і готових продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
9. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – за можливості обдати окропом.
10. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
11. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. З вказаною метою використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання або бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі, миття посуду і рук необхідно мати з собою запас питної води.
12. Для купання та відпочинку слід користуватися лише пляжами, що перевірені на предмет медичної безпеки.
В жодному разі не можна займатися самолікуванням.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Оголошення
10:33, 10 січня
09:37, 7 січня
10:33, 10 січня
10:33, 10 січня
01:13, 4 січня
live comments feed...