У Рівненському міському зоопарку цієї неділі святкували День гарбуза. З самого ранку 20 жовтня працівники прикрашали територію стиглими овочами – розставили їх по парканах та приготували з них наїдки для гостей.
Біля головного входу майстер Олексій Огонь та його родина вирізьблюють з гарбузів прикраси: ліхтарі, вази, фігурки звірів та усміхнені обличчя. Навколо них одразу збирається натовп малюків.
"Це не Хеллоуінські гарбузи, а українські – вони трохи добріші, - жартує чоловік. – Можна зробити з них їжачків або якихось інших тварин для декору. Тільки розрізати ці гарбузи тяжко, бо вони дуже тверді".
Опівдні відвідувачів запрошують до "Бабусиного подвір'я", де тримають свійських тварин – на дегустацію обіду з трьох страв. Усі наїдки та напої до свята приготовані з гарбузів. Їх понад дві години пекли у печі працівники зоопарку.
"Це юшка-пюре, солодка гарбузова каша з рисом і молоком та поживний гарбузовий сік-фреш з мандарином. На десерт зробили печені шматки гарбуза з ваніллю та цукром - подаємо їх на шпажках, як шашлички", - кухар Оксана з половником розливає гостям суп по одноразових тарілках. Їй допомагає науковий співробітник Ірина Оліферук. Разом жінки ставлять на гаряче вугілля два великих казани на 10 та 20 літрів, щоб страви не охололи.
"Зварила юшку та кашу за власними рецептами, які готую вдома, - пояснює Ірина Євгенівна. - Ідея свята у нас виникла спонтанно - в сезон гарбузи дуже смачні, тому вирішили пригостити й відвідувачів."
"О, це ми вдало попали, - перемигуються та встають у чергу за кашею куми Сергій Костюк та Олександр Строчек з Луцька, які приїхали з дружинами та чотирма дітьми. – У нас в місті теж є зоопарк, але не такий великий і гарний. А про ваше місцеве свято дізналися щойно, коли аромат до польової кухні привів. Діти у захваті, ми – теж. Ще б додому рецепта взяти, бо смачно".
Біля кухні та загорожі для кіз розважає дітей майстер-класом з розмальовування гарбузів майстриня Олена Верема. Розсаджує малюків навколо стола з фарбами та декоративними серветками. Старших дітей та дорослих навчає техніці "декупаж". Готові декоративні гарбузи відвідувачі забирають з собою. "Це зовсім нескладно, - показує Олена. – Змащуємо гарбуз клеєм і прикладаємо до поверхні серветку з гарним малюнком. Треба розправляти її від центру до боків, щоб не морщила. Потім пензликом домальовуємо візерунки або додаємо блискітки, й залишаємо сохнути. Можна ще покрити малюнок лаком для міцності – тоді він добре триматиметься і довше буде вас тішити. Як сувенір такий гарбуз можна тримати у квартирі 2-3 місяці, а на дворі - хоч до весни. При холодній температурі він збережеться довше і краще, ніж у теплій хаті".
Несподівано торбу з серветками намагається поцупити старий козел, який просунув голову через паркан і дотягнувся до столу з гарбузами. Майстриня встигає забрати своє майно назад, доки козел не з'їв його.
Тварин також пригощають гарбузами. А пару індійських дикобразів офіційно переселяють до нового вольєру просто неба. Над його створенням дизайнер Олексій Огонь працював кілька тижнів. Територія має площу 30 м. кв.
"Це відкритий вольєр європейського типу, тут просторо і зручно. Будиночок для тварин дуже теплий, він зроблений у великій скелі. У ньому дикобрази зимуватимуть, а влітку зможуть сховатися від сонця та дощу, - завідувач сектору Андрій Трохимчук чіпляє до паркану червону стрічку перед урочистим відкриттям. - Дикобрази у нас майже десять років живуть, але досі не мали власного великого вольєру й жили або у клітці, або з іншими тваринами. Щоразу народжують нам одне-два дитинчати, які ми потім обмінюємо іншим зоопаркам. До нового будиночку пара звикла швидко й ми поселили до них ще з десяток морських свинок – зживуться разом. Годуємо їх свіжими овочами та фруктами, крупами. Гарбузи вони теж люблять. У неволі дикобрази можуть прожити до 20-30 років".
Наступного місяця в зоопарку чекають гостей на два інших святкування – у Солом'яне свято 3 листопада тут безкоштовно даватимуть уроки верхової їзди, а 27 листопада відвідувачі зможуть потримати в руках змій та інших рептилій у тераріумі.