Що таке роздільне харчування та чи приносить воно користь

  • Ідея роздільного харчування полягає в поєднанні деяких продуктів, що добре поєднуються, та униканні тих, що поєднуються погано, через можливі проблеми з травленням.
  • Роздільне харчування має свої корені в аюрведичному вченні Стародавньої Індії та в XX столітті отримало популярність через дієту Хея.
  • Підходи до роздільного харчування включають поділ продуктів на групи: крохмалисті, білкові, джерела жирів, некрохмалисті овочі та фрукти зі своїми підгрупами.
  • Популярні заборони в роздільному харчуванні включають комбінації крохмалистих продуктів з білками, жирів з білками, рослинних та тваринних білків, крохмалистих та кислотних продуктів, а також фруктів та овочів.

Ідея роздільного харчування у тому, що деякі продукти поєднуються один з одним добре, а інші – погано. При цьому вважається, що неправильне поєднання продуктів може призвести до проблем з травленням і здоров'ям загалом.

Вперше думка про сумісність продуктів виникла в аюрведичному вченні у Стародавній Індії. На початку XX століття вона відродилася у популярній концепції роздільного харчування або дієті Хея.

Поділ харчів в роздільному харчуванні

Послідовники цієї дієти вважають, що вся їжа поділяється на групи:

  • крохмалисті продукти – хліб, макарони, картопля, рис та інші крупи;
  • білкові продукти – м'ясо, птиця, риба, яйця, молочні продукти;
  • джерела жирів – авокадо, рослинні олії, вершкове масло, вершки;
  • некрохмалисті овочі – морква, огірки, спаржа, капуста, часник;
  • фрукти.

Фрукти додатково поділяються на:

  • кислотні – всі цитрусові, ананаси, гранати;
  • слабокислотні – ягоди, яблука, персики, груші;
  • солодкі – банани, фініки, чорнослив, сухофрукти;
  • дині та кавуни.

Міфи про поєднання харчів

Закони роздільного харчування можуть трохи змінюватись, проте найбільш поширені заборони на такі поєднання:

  • крохмалисті продукти та білки;
  • жири та білки;
  • рослинні та тваринні білки;
  • крохмалисті та кислотні продукти;
  • фрукти та овочі.

Фрукти, особливо дині, і молочні продукти, особливо молоко, можна вживати лише на голодний шлунок. Цукор потрібно їсти окремо від решти груп продуктів.

Як насправді

Співвідношення білків, жирів та вуглеводів у раціоні може широко варіювати залежно від харчових звичок, поширених у тій чи іншій культурі. Однак наш організм у будь-якому випадку пристосований до перетравлення їжі, що одночасно складається з цих макронутрієнтів.

Крім того, поділ продуктів на чіткі групи є досить штучним. У крупах є не лише вуглеводи, а й невелика кількість білка. Навіть у пісному м'ясі є не тільки білок, а й трохи жирів.

Оселедець з молоком теж можна. Багато людей не дотримуються принципів роздільного харчування, але все одно намагаються уникати певних поєднань продуктів: молоко та оселедець, молоко та солоні огірки, молоко та диня.

Найчастіше у таких парах фігурує молоко чи молочні продукти. Можливо, скарги на здуття живота і діарею після їхнього вживання пов'язані з непереносністю молочного цукру – лактози, а не з продуктами, що не поєднуються.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело: health.24tv.ua