- Високий рівень телуру в рослинній їжі пов'язаний із збільшенням кров'яного тиску, підкреслили учені з Університету Нагоя.
- Дослідження показало, що гіпертонія може посилитися при тривалому впливі телуру, але споживання зернових і бобових не є прямою причиною підвищення ризику гіпертонії.
- Телур потрапляє в їжу через забруднений ґрунт внаслідок промислової діяльності, що може впливати на здоров'я громадян.
Високий рівень телуру – забруднювача в продуктах рослинного походження, є сильним показником розвитку високого кров'яного тиску.
Про це ідеться у дослідженні учених з Університету Нагоя. Ці дані акцентують увагу на важливості ретельного моніторингу рівня телуру в продуктах харчування.
Яким чином зернові і рис підпищують тиск
Дослідники виявили, що систолічний артеріальний тиск спочатку підвищувався після впливу телуру, а потім підвищувався як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск при тривалому впливі.
Важливо! Результати свідчать, що гіпертонія може ще більше посилюватися при вищому та тривалому впливу.
Незважаючи на підвищення рівня телуру в сечі, споживання зернових і бобових безпосередньо не підвищує ризик гіпертонії. Зернові та бобові можуть містити багато різноманітних поживних речовин, які можуть зменшити ризик гіпертонії, попри високий рівень телуру,
— каже Кагава.
Телур переходить із гірничодобувної та виробничої діяльності в їжу, і зі збільшенням рівня зростає ймовірність розвитку або загострення гіпертонії. Водночас учені наголосили, що належний моніторинг рівня телуру в певних харчових продуктах може знизити високий кров'яний тиск у населення в цілому.
Що відомо про телур
Учені наголошують, що вплив телуру загрожує громадському здоров’ю. При цьому зазначають, що зернові та бобові, такі як рис і ферментовані соєві боби, є популярними продуктами харчування в Японії.
"Якщо ми зможемо легше виявляти концентрацію телуру не лише в сечі, але й у їжі, ґрунті та інших зразках навколишнього середовища та з'ясовувати зв'язок із різними параметрами здоров'я, це прискорить дослідження впливу телуру на здоров'я", – резюмували дослідники.
Телур потрапляє в їжу через ґрунт, який був забруднений у результаті викидів пилу, золи та шлаку в результаті видобутку та промисловості. Він переноситься з ґрунту на культурні рослини, такі як зернові, морква та часник.
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.
Джерело: health.24tv.ua