- Від харчової алергії страждає 1 – 3% дорослих та 4 – 6% дітей у світі.
- Згідно з законом FALCPA 2004 року, основні харчові алергени включають молоко, яйця, рибу, горіхи, арахіс, пшеницю, сою, а тепер і кунжут.
- Симптоми харчової алергії включають кропив'янку, набряк, блювоту, діарею, кашель, анафілаксію. Потрібна негайна медична допомога у разі серйозних реакцій.
- При підозрі на харчову алергію, обмежте споживання продукту, зверніться до лікаря для плану лікування. FDA радить уникати алергенів, розпізнавати симптоми та мати швидкий доступ до ліків у разі реакції.
На харчову алергію страждає 1 – 3 % дорослих та 4 – 6% дітей у світі. Потрібно розуміти, що харчова алергія – це реакція імунної системи організму на ті чи інші харчові продукти.
Харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю, оскільки в їх основі лежать різні механізми. Узагалі понад 160 продуктів можуть викликати алергічні реакції, але ми розповімо про ті, які є причиною алергії найчастіше.
Закон про маркування харчових алергенів і захист споживачів від 2004 року (FALCPA) визначає 8 харчових продуктів як основні харчові алергени: молоко, яйця, риба, ракоподібні, горіхи, арахіс, пшениця та соєві боби.
Однак, у 2021 році до цього списку додали ще один продукт – 9-ий алерген – кунжут. На етикетках продуктів виробники повинні зазначати, чи містить їх продукт алергени з цього списку.
Який механізм алергічної реакції
Тож, ще раз: які основні харчові алергени
- молоко
- яйця
- риба (окунь, камбала, тріска)
- ракоподібні молюски (краби, омари, креветки)
- деревні горіхи (мигдаль, волоські горіхи, пекан)
- арахіс
- пшениця
- соєві боби
- кунжут
Важливо! Правильне маркування харчових продуктів допомагає споживачам з алергією визначити продукти або інгредієнти, яких їм слід уникати.
Риба теж є алергеном / Фото Unsplash
Симптоми харчової алергії
- кропив'янка
- почервоніння шкіри чи висип
- відчуття поколювання або свербіння в роті
- набряк обличчя, язика, губ
- блювота та/або діарея
- спазми в животі
- кашель або хрипи
- запаморочення. слабкість
- набряк горла і голосових зв'язок
- утруднене дихання
- втрата свідомості
Важливо! У той час, як більшість симптомів харчової алергії є помірними та обмежуються дискомфортом шкіри або травлення, деякі з них можуть прогресувати до серйозної, небезпечної для життя алергічної реакції, яка називається анафілаксія. У такому разі хворому негайно потрібна медична допомога.
Що робити, якщо з'явилися симптоми алергії
Поява симптомів після вживання певних продуктів найімовірніше вказує на наявність харчової алергії, а тому слід обмежити їх споживання. Рекомендується звернутись до алерголога чи сімейного лікаря, щоб оцінити тяжкість алергії та розробити план лікування та подальших дій, які допоможуть контролювати стан.
Якщо у вас або вашої близької людини є харчова алергія, у FDA наводять 4 поради:
- завжди читайте етикетки харчових продуктів
- уникайте споживання продуктів, на які у вас алергія
- навчіться розпізнавати ранні симптоми алергічної реакції у разі випадкового потрапляння алергену в організм
- знайте, що робити у разі виникнення алергічної реакції. Подбайте про швидкий доступ до ліків і можливості звернутись по допомогу
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.
Джерело: health.24tv.ua