Традиційні страви та автентичні вироби Рівненщини можуть увійти до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

На базі КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР відбулася чергова творча лабораторія "Жива спадщина", участь в якій взяли представники Вараської та Володимирецької тергромад.

Вони презентували свої традиційні елементи, які, на думку місцевих фахівців, варті бути в обласному переліку НКС. Це і традиційні поліські страви, й елементи одягу, побуту та обрядовості поліщуків.

Так, Володимирецька громада представила одразу 7️ автентичних елементів:

  • традиційні страви маглаї та ланцепупики,
  • народний інструмент бекач,
  • поліське взуття постоли,
  • плетений з кори дерева кошель,
  • технологію виготовлення човнів
  • та урочище села Луко.

Вараська громада пропонує внести до обласного переліку НКС 6️ елементів:

  • обрядові весільні шишки,
  • усім відомий мацик,
  • пироги з бобом та чорницями,
  • східні млинці та кльоцки,
  • а також вироби з коріння сосни.

"Особливо потішила експертів багатезна гастроспадщина, яку представили громади. І всі в один голос ствердно погодилися: смачні, колоритні страви з дитинства, такі, "як колись" треба поширювати, рекламувати і нагадувати українцям, що маємо своє", - зауважили в Рівненському обласному центрі народної творчості.

Зазначається, що збирати унікальну поліську спадщину фахівці центру продовжують і під час експедицій. Нові елементи нематеріальної культурної спадщини вивчала директорка РОЦНТ Ірина Рачковська-Баковецька.

Вона побувала у Вараській, Немовицькій та Мізоцькій громадах, де ознайомилася з поліською традицією приготування мульчицького мацика, паски, яку випікають в селі Ступно та тонкощами виготовлення свічок шляхом занурення у віск.