На Україну цього року чекає серйозне подорожчання продуктів через зростання цін на енергоносії. Насамперед, це стосується хліба, молока, яєць, м'яса, круп, цукру та олії – за прогнозами, їхня вартість може зрости на 20%. На тлі цього резонансною стала заява радника президента з економічних питань Олега Устенка: він розповів, що влада вивчає можливість запровадження в країні продуктових карток для найнезахищеніших верств населення. «Слово і діло» пропонує докладніше розібратися, що це за ідея, і в яких країнах світу працюють аналогічні програми підтримки громадян.
Зростання цін в Україні: продуктові картки як механізм компенсації
Радник президента Олег Устенко на початку січня розповів, що у 2022 році Україна може опинитися у непростій економічній ситуації. За його словами, інфляція у сировинній продовольчій групі товарів може становити від 10% до 20%, що своєю чергою призведе до інфляційного стрибка до 8-10%.
«З огляду на те, що продовольча група в українському споживчому кошику більш ніж вагома – майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком», – заявив він.
Такий розвиток подій вимагатиме антикризових заходів від влади. За словами Устенка, це можуть бути різні доплати незахищеним верствам населення, зокрема виплати за аналогією з програмою «єПідтримка».
«В ОПУ позиція більш ніж чітка: насамперед мають отримати підтримку найбільш уразливі та незахищені верстви населення. Як – варіанти будуть розглядатися. Це можуть бути як додаткові виплати для компенсації зростання цін, так і запровадження food stamp у системі «Дія» – так званих «продуктових чеків», як це практикується у США. Але це антикризові заходи, які можуть запроваджуватися за потреби», – сказав радник.
Пізніше він уточнив, що в Офісі президент лише дискутують про можливі варіанти підтримки українців – про запровадження продуктових карток чи субсидій поки що не йдеться. Крім того, питання у тому, де взяти кошти на таку підтримку.
Якщо ціни все ж таки різко зростуть і влада введе програми підтримки, розраховувати на допомогу, за словами Устенка, зможуть тільки ті, хто живе на мінімальну зарплату і прожитковий мінімум.
Колишній в.о. міністра економіки Павло Кухта детальніше розповів про ідею з продуктовими картками. «Це не будуть радянські продкартки, коли обмежується продаж чогось в одні руки. Це – американська система, коли уряд виділяє людям кошти безпосередньо для придбання їжі. У «Дії» є «єПідтримка» – аналогічно можна виділяти гроші на продовольство. Можна це робити через Дію, а можна на поліграфкомбінаті «Україна» надрукувати захищені продовольчі чеки, які люди можуть витрачати на продовольство. Тому що смартфони мають не всі бідні люди», – сказав він.
За словами Кухти, розрахувати, кому потрібна підтримка, можна за допомогою системи субсидій (зараз їх отримують близько 3 млн домогосподарств). А якщо зайнятися використанням продуктових карток вже зараз, навесні механізм може бути реалізований.
Логічно, що продуктові картки можна використовувати лише для купівлі соціально значущих товарів, в Україні це:
гречана крупа;
цукор;
пшеничне борошно;
макаронні вироби;
пастеризоване молоко 2,5% жирності;
житньо-пшеничний хліб;
курячі яйця;
м'ясо птиці (куряча тушка);
мінеральна негазована вода;
вершкове масло 72,5% жирності.