На Рівненщині стартує грибний сезон: як вберегтися від отруєння?

На осінь, як правило, припадає сезон активного збору дикорослих грибів. Але крім користі гриби можуть спричинити і серйозні проблеми зі здоров’ям.

Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найбільш небезпечних захворювань харчового походження.

Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин після вживання (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше): судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, запаморочення, сповільнений пульс.

При перших ознаках отруєння, навіть легкого, слід негайно звернутися до медичного працівника або відправити постраждалого до лікарні. До прибуття лікаря хворому необхідно надати першу допомогу.

Передусім слід очистити шлунок і кишківник постраждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок охолодженої кип’яченої води або содового розчину (одна чайна ложка питної соди на склянку води) і штучно викликати блювоту, дати проносне. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння і призначити правильне лікування.

Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», яка протипоказана дітям до 12-14 років, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Отже, щоб запобігти отруєнню грибами:

купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках);

збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби;

не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

свіжозібрані гриби, навіть якщо їх десятки кілограмів, потрібно приготувати протягом доби. В іншому разі їх треба викинути;

гриби обов’язково піддавайте ретельній термічній обробці. На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

солоні й мариновані гриби не можуть зберігатися довше, ніж рік. Тому всі торішні "трофеї" необхідно викинути;

не пробуйте на смак будь-які сирі дикорослі гриби.

Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам’ятати, що при порушенні технології заготівлі навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров’я.

Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа надзвичайно відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і призвести до летальних наслідків.

Рівненський обласний лабораторний центр

Читайте нас в Телеграмі:https://t.me/Rivne0362ua