Насамперед, задля збереження інтриги та виходячи з необхідності першочергового оповіщення про загрози, надаємо джерела з "червоного списку".
У джерела с. Синів Гощанського району:
запах – 0 балів, смак та присмак – 0 балів, забарвленість – 0°, каламутність – 0 мг/дм3, рН – 7,4, перманганатна окиснюваність – 2,24 мгО2/дм3, амоній < 0,05 мг/дм3, нітрити – 0,2 мг/дм3, нітрати – 150,6 мг/дм3, загальна жорсткість – 11,1 ммоль/дм3, хлориди – 166,0 мг/дм3, сульфати – 101,8 мг/дм3, залізо загальне < 0,1 мг/дм3, лужність загальна – 8,7 ммоль/дм3, магній – 35,3 мг/дм3, кальцій – 164,3 мг/дм3; загальні колі-форми в 100 см3 – виявлені, Еsherichia Coli в 100 cм3– не виявлені, фаги кишкової палички в 1 дм3 – не виявлені.
В першу чергу люди звертають увагу на органолептичні якості води: вода має бути прозорою, безбарвною, прохолодною (мати температуру 7-12гр С) і має бути смачною. Проте смачна вода не завжди означає, що вона безпечна.
Вода, яка містить нітрати досить часто здається смачною: добре втамовує спрагу та одночасно є небезпечною при високих їх концентраціях, насамперед для дітей до 3-х років.